Bondi Junction Terrace House
       
     
 The client's brief to JJA for this 3 storey terrace house was to dramatically improve natural light levels, and design joinery which would fit seamlessly into the architecture to replace an ad hoc assortment of individual free-standing pieces in order to make the spaces feel calmer.
       
     
Before Shot - street elevation
       
     
JaneJohnson_BondiJunctionTerrace_RobertWalsh_05.jpg
       
     
Before Shot - Lower Ground Floor Staircase
       
     
janejohnson_bondijunctionterrace_robertwalsh_imageX1.jpg
       
     
Before Shot - Dining Room
       
     
JaneJohnson_BondiJunctionTerrace_RobertWalsh_03.jpg
       
     
Before Shot - Living Room on Lower Ground Floor
       
     
JaneJohnson_BondiJunctionTerrace_RobertWalsh_04.jpg
       
     
JaneJohnson_BondiJunctionTerrace_RobertWalsh_02.jpg
       
     
Before Shot - Master Bedroom
       
     
JaneJohnson_BondiJunctionTerrace_RobertWalsh_00.jpg
       
     
JaneJohnson_BondiJunctionTerrace_RobertWalsh_01.jpg
       
     
JaneJohnson_BondiJunctionTerrace_RobertWalsh_10.jpg
       
     
Bondi Junction Terrace House
       
     
Bondi Junction Terrace House

Builder: Irvine's Building P/L (Foremen Mark Irvine/Peter Irvine)

Joiner: Captive Cabinetmaking P/L

Photographer: Robert Walsh (Michael Nicholson - "after" shot from street)

JJA team: Jane Johnson

 The client's brief to JJA for this 3 storey terrace house was to dramatically improve natural light levels, and design joinery which would fit seamlessly into the architecture to replace an ad hoc assortment of individual free-standing pieces in order to make the spaces feel calmer.
       
     

The client's brief to JJA for this 3 storey terrace house was to dramatically improve natural light levels, and design joinery which would fit seamlessly into the architecture to replace an ad hoc assortment of individual free-standing pieces in order to make the spaces feel calmer.

Before Shot - street elevation
       
     
Before Shot - street elevation
JaneJohnson_BondiJunctionTerrace_RobertWalsh_05.jpg
       
     
Before Shot - Lower Ground Floor Staircase
       
     
Before Shot - Lower Ground Floor Staircase

Before JJA's client purchased this property some renovation work had been done.  The Lower Ground Floor had been reconfigured and a new kitchen installed.  However, the original stair was left in place.  Although changing this stair was not part of the client's original brief, JJA advised that it be rebuilt as it was perilously steep.

janejohnson_bondijunctionterrace_robertwalsh_imageX1.jpg
       
     
Before Shot - Dining Room
       
     
Before Shot - Dining Room

The existing dining room was a south-facing space on the Lower Ground Floor, with a small window looking into a subterranean light well below the street. 

JaneJohnson_BondiJunctionTerrace_RobertWalsh_03.jpg
       
     
Before Shot - Living Room on Lower Ground Floor
       
     
Before Shot - Living Room on Lower Ground Floor

The existing living room on the Lower Ground Floor, despite facing north was very dark. Before JJA became involved the client had installed two skylights as a first measure to improve light levels.  

JaneJohnson_BondiJunctionTerrace_RobertWalsh_04.jpg
       
     
JaneJohnson_BondiJunctionTerrace_RobertWalsh_02.jpg
       
     
Before Shot - Master Bedroom
       
     
Before Shot - Master Bedroom

Not only did the streetscape benefit from the restoration of the front facade but so did the master bedroom which used to be a dark chamber.  

JaneJohnson_BondiJunctionTerrace_RobertWalsh_00.jpg
       
     
JaneJohnson_BondiJunctionTerrace_RobertWalsh_01.jpg
       
     
JaneJohnson_BondiJunctionTerrace_RobertWalsh_10.jpg