Newtown House
       
     
In The Architect's Words
       
     
In The Client's Words
       
     
JaneJohnson_NewtownHouse_MichaelNicholson_02.jpg
       
     
JaneJohnson_NewtownHouse_MichaelNicholson_05.jpg
       
     
JaneJohnson_NewtownHouse_MichaelNicholson_04.jpg
       
     
JaneJohnson_NewtownHouse_MichaelNicholson_15.jpg
       
     
JaneJohnson_NewtownHouse_MichaelNicholson_11.jpg
       
     
JaneJohnson_NewtownHouse_MichaelNicholson_06.jpg
       
     
JaneJohnson_NewtownHouse_MichaelNicholson_07.jpg
       
     
JaneJohnson_NewtownHouse_MichaelNicholson_08.jpg
       
     
JaneJohnson_NewtownHouse_MichaelNicholson_10.jpg
       
     
JaneJohnson_NewtownHouse_MichaelNicholson_12.jpg
       
     
JaneJohnson_NewtownHouse_MichaelNicholson_13.jpg
       
     
JaneJohnson_NewtownHouse_MichaelNicholson_16.jpg
       
     
JaneJohnson_NewtownHouse_MichaelNicholson_14.jpg
       
     
Before Shot - Rear Elevation
       
     
Before Shot - Garage in Backyard
       
     
Before Shot - Street Elevation
       
     
After Shot - Street Elevation
       
     
Ground Floor Plan
       
     
First Floor Plan
       
     
Sections
       
     
Design Model
       
     
Newtown House
       
     
Newtown House

Builder: Burmah Constructions (Foreman Daniel Knight)

Joiner: Captive Cabinetmaking

Quantity Surveyor: QS Plus 

Structural Engineer: iStruct Consulting Engineers

Heritage Consultant: Kate Mountstephens Architecture + Heritage

Acoustic Consultant: Environmental Results 

BASIX Consultant: six b design 

Photographer: Michael Nicholson

JJA team: Jane Johnson, Andy Lehman, Redmer Weijer

In The Architect's Words
       
     
In The Architect's Words

This project exploits light and fluidity of space in the design of a contemporary sculptural addition to an early 20th century cottage.

The idea was to create an inner-city oasis on a site which had the inherent challenge of the existing cottage potentially blocking access to northern light.

 

In The Client's Words
       
     
In The Client's Words

"The word that comes to mind when I think about our new home is 'effortless', because it fits around our day-to-day life like a comfortable old t-shirt.  But that's not intended to understate the design elements.  It's a spectacular space that gives me moments of delight every day."

JaneJohnson_NewtownHouse_MichaelNicholson_02.jpg
       
     
JaneJohnson_NewtownHouse_MichaelNicholson_05.jpg
       
     
JaneJohnson_NewtownHouse_MichaelNicholson_04.jpg
       
     
JaneJohnson_NewtownHouse_MichaelNicholson_15.jpg
       
     
JaneJohnson_NewtownHouse_MichaelNicholson_11.jpg
       
     
JaneJohnson_NewtownHouse_MichaelNicholson_06.jpg
       
     
JaneJohnson_NewtownHouse_MichaelNicholson_07.jpg
       
     
JaneJohnson_NewtownHouse_MichaelNicholson_08.jpg
       
     
JaneJohnson_NewtownHouse_MichaelNicholson_10.jpg
       
     
JaneJohnson_NewtownHouse_MichaelNicholson_12.jpg
       
     
JaneJohnson_NewtownHouse_MichaelNicholson_13.jpg
       
     
JaneJohnson_NewtownHouse_MichaelNicholson_16.jpg
       
     
JaneJohnson_NewtownHouse_MichaelNicholson_14.jpg
       
     
Before Shot - Rear Elevation
       
     
Before Shot - Rear Elevation
Before Shot - Garage in Backyard
       
     
Before Shot - Garage in Backyard
Before Shot - Street Elevation
       
     
Before Shot - Street Elevation

Being in a Heritage Conservation Area, Council stipulated that any 2nd storey addition must not be visible from the street.  Compare this view with the finished house in the next photo. 

After Shot - Street Elevation
       
     
After Shot - Street Elevation
Ground Floor Plan
       
     
Ground Floor Plan

Sunlight is drawn into south facing spaces via two courtyards.  A wide ground floor plan interlocks with a narrow first floor plan and curved, carved ceilings capture the light.

First Floor Plan
       
     
First Floor Plan
Sections
       
     
Sections
Design Model
       
     
Design Model